API
Een API is een verzameling van data dat beschikbaar gesteld wordt door middel van een dataverbinding. Je zou het kunnen zien als een soort data bibliotheek voor webshops, webapplicaties, websites en mobiele applicaties.
Niet alle API’s zijn zomaar toegankelijk. Hiervoor zul jij je eerst moeten aanmelden bij de leverancier van de data. Dit kan bijvoorbeeld voor je favoriete content management systeem (CMS) zijn, maar ook van jouw voorraadbeheer of boekhouding.
De meest voorkomende communicatievormen van een API zijn SOAP, REST, GraphQL, RSS en XML. Hiermee zou je zowel data kunnen ophalen als toesturen, afhankelijk van jouw rechten binnen de API verbinding.
Waar staat API voor
API is een afkorting dat staat voor Application Program Interface en biedt software ontwikkelaars een datastroom aan om websites en software mee te bouwen.
Wij kunnen een API het makkelijkst uitleggen door een auto als voorbeeld te nemen. De motor van een auto draait niet zonder dat het contact aanstaat. Maar door de sleutel om te draaien gaat er een signaal naar de motor toe om de verbrandingsmotor aan te zetten, waarop de motor reageert door te draaien en het voertuig in beweging kan worden gebracht.
Deze stap noemen wij dan ook wel het authenticatie proces. Je kan een auto immers niet starten zonder de juiste sleutel in bezit te hebben.
Als eenmaal de motor draait en jij het gaspedaal indrukt, gaat de motor harder draaien en komt het voertuig in beweging. Hierna kan je nog de controle over de richting nemen door aan het stuur te draaien.
Zo werkt het dus ook met API’s. Doordat wij een verbinding maken tussen twee eindpunten, kan er op specifieke momenten (de controle) data opgehaald en verstuurd worden van de ene naar de andere kant.
Waarom je een API gebruikt
Nu je weet waar een API voor staat, wil je waarschijnlijk ook wel weten waarom je het gebruikt. Vaak wordt een API gebruikt om te communiceren tussen twee platformen, zoals een webshop en een boekhoudpakket.
Een praktisch voorbeeld hiervan is dat wanneer een klant een bestelling heeft geplaatst op de webshop, men graag de boekhouding direct actueel wilt maken door de bestelling in de boekhouding te plaatsen. Dit bespaart namelijk gigantisch veel tijd en je bespaard een hoop kosten voor een dure boekhouder.
Wanneer je dit niet zo zou doen en iedere bestelling handmatig door je boekhouder laat invoeren, dan kun jij je misschien wel voorstellen dat dit al gauw behoorlijk wat uren gaat kosten. Met een API wordt dit geautomatiseerd binnen luttele seconden verstuurd en zo bespaar je dus een hoop kosten op je boekhouder!
Gelukkig zal menig boekhouder vroeg of laat aan jou vragen of er geen koppeling mogelijk is tussen jouw boekhoudpakket en webshop. Mocht dat niet het geval zijn, voel je vrij om contact met ons op te nemen om de mogelijkheden te bespreken.
Hoe een API gemaakt wordt
API’s worden gemaakt met een programmeertaal zoals PHP. Zelf kiezen wij ervoor om Laravel in te zetten als raamwerk voor onze API’s, doordat Laravel hier out-of-the-box al goede oplossingen voor biedt.
Wanneer ons gevraagd wordt om een API te maken, willen wij graag goed nadenken over welke data beschikbaar gesteld mag worden aan de eindgebruikers. Daarnaast verifiëren wij nog of er eventueel data teruggestuurd moet kunnen worden, om de API bij te werken met nieuwe data.
Wij willen natuurlijk niet zomaar dat een API door iedereen gebruikt kan worden. Dit kan namelijk veel problemen opleveren. Om een API sterk te beveiligen kiezen wij er voor om de toegankelijkheid te beschermen met een API sleutel en een specifiek webadres.
Zodoende kunnen wij zeker weten dat er informatie opgevraagd of verstuurd wordt vanuit een legitieme bron.