Wat is website optimalisatie?

Iedereen met een website wilt zo goed mogelijk gevonden worden in de Google zoekmachine. Dit kan door je website hiervoor te optimaliseren. Maar hoe en waarvoor moet je dit doen? Wij leggen jou in deze blog alles uit over website optimalisatie.

Website optimalisatie, ook wel SEO genoemd, is een allesomvattend woord voor de marketingtechnieken die gebruikt worden op jouw website. Dit wordt voornamelijk ingezet om bezoekers doelgericht te verleiden om een koper te worden.

Zelf doen wij dit doen door van te voren duidelijke doelen binnen jouw website vast te stellen. Een doel is bijvoorbeeld dat iemand het contactformulier invult of een product koopt, terwijl de bezoeker zichzelf op jouw website bevindt.

Hoe jij zelf je website kan optimaliseren

De zoekmachine van Google werkt volgens een algoritme, waarvan niemand de exacte details weet. Dat is natuurlijk logisch, want anders zou het wel heel makkelijk zijn om op die gewilde nummer 1 positie te komen staan.

De algoritme van Google verandert daarnaast meerdere keren per jaar, waarop ingespeeld dient te worden. Het kan namelijk zomaar zijn dat je na een update van Google, niet meer dezelfde posities behoud en dus daalt of misschien wel stijgt.

Hoewel ieder marketingbedrijf zichzelf zal verkopen als de experts op dit gebied, zijn er ook een hoop dingen die jij zelf kan uitvoeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van content. Door regelmatig een blog op je website te plaatsen, laat je aan Google zien dat jouw website actief is en dat er dus met regelmaat gekeken moet worden.

Hoe verzin je dan een onderwerp om content over te maken? Wij gebruiken zelf Answerthepublic.com om de populariteit van onderwerpen te valideren. De tool geeft jou uiteindelijk zelfs tips welke onderwerpen nog meer interessant kunnen zijn!

Website optimaliseren voor mobiel gebruik

Het zal je niet zijn ontgaan veel mensen hun mobiel gebruiken om snel even iets op te zoeken. Dit houd dus in diezelfde mensen ook via hun mobiel op jouw website terecht kunnen komen. Het is dus belangrijk om jouw website te optimaliseren voor mobiel gebruik.

Zoals bovenstaand voorbeeld laat zien aan de linkerkant, kan een website niet geoptimaliseerd zijn voor mobiel gebruik. Het valt op dat de teksten niet goed leesbaar zijn en de website komt daarnaast verouderd over. Dit zorgt er al gauw voor dat veel bezoekers afhaken en op zoek gaan naar een andere oplossing. 

Terwijl de website aan de rechterkant prettig leest en makkelijk in gebruik is op mobiel. Hier zien wij dan ook meer conversie plaatsvinden!

Het optimaliseren van jouw website voor mobiel gebruik, gebruikt door zogenoemde repsonsive codes. Met deze responsive codes reageert de website letterlijk op de afmetingen van het scherm waarop de website getoond wordt.

Zo houd je toch alle code op één plek en kun je meerdere versies van jouw website laten zien aan diverse type bezoekers.

Het instellen van deze responsive codes zit altijd verwerkt in de technische mogelijkheden van jouw website. Heb jij bijvoorbeeld een WordPress website? Dan is er een behoorlijke kans aanwezig, dat dit al voor jou gedaan is!

Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kun er altijd voor kiezen om een ontwikkelaar hierbij om hulp te vragen. Ontwikkelaars zijn over het algemeen bekend met het responsive maken van een website, zodat jouw website ook op mobiel goed bruikbaar is.

Dit is mede mogelijk gemaakt door populaire frameworks zoals Bootstrap en TailwindCSS.

Zo optimaliseer je dus een website

Door je website te optimaliseren, wordt je dus beter gevonden in zoekmachines zoals die van Google. Het zorgt daarnaast ook nog eens voor een verhoogde conversie, mits de optimalisatie dan goed uitgevoerd is.