Wat is PHP

PHP is een open source server-side programmeertaal dat breed inzetbaar is om o.a. persoonlijke blogs tot zeer uitgebreide enterprise internet software mee te maken.

Om PHP te kunnen gebruiken, moet je een server inrichten dat geschikt is als webserver. In de meeste configuraties wordt Apache of NGINX gebruikt om de applicatie te tonen op het internet.

Qua databases is de populairste keuze om MySQL toe te passen, maar zo bestaat ook sqlite en no-sql als database oplossingen voor PHP applicaties.

PHP zelf staat voor PHP: Hypertext Preprocessor en de grap is dat de eerste P voor PHP staat! Voorheen noemde de maker Rasmus Lerdorf PHP in eerste instantie Personal Home Pages.

Waarvoor PHP gebruikt wordt

PHP wordt gebruikt bij het bouwen van websites, webshops en complexe web applicaties. Door met PHP te programmeren kies je voor een grote wereldwijde community van ontwikkelaars en een framework dat volop in ontwikkeling is. 

In de recente jaren wordt PHP met een rap tempo voorzien van nieuwe ontwikkelingen en de nodige updates, maar zonder dat de stap van de ene naar de andere versie te groot is.