Een webapplicatie is een stuk software dat op het internet als een interactieve website werkt. Het grote voordeel hiervan is dat zij met een internetbrowser naar keuze en overal op de wereld waar internet beschikbaar is kan werken.

Dit zijn dan ook gelijk de twee enige vereisten om te kunnen werken met een webapplicatie. Het komt vaak voor dat gebruikers eerst moeten inloggen om gebruik te kunnen maken van de applicatie. Tijdens het inloggen wordt er vaak verbinding gemaakt met een database, waarin jouw gegevens veilig staan bewaard.

Het doel van een webapplicatie kan verschillend zijn. Zo kan het helpen bij het automatiseren van werkprocessen of er moet een website mee beheerd kunnen worden.

Wat is het verschil tussen een website en een webapplicatie?

Het is een hele opgave voor een ontwikkelaar om nou het exacte verschil tussen een website en een webapplicatie te kunnen beschrijven. Je kunt zeggen dat een website een plek op het internet is, maar dat is een webapplicatie ook.

Wij zijn van mening dat het grote verschil zit in het informeren (website) en interactie bieden (webapplicatie). Bij een traditionele website wordt je geïnformeerd over een bepaald onderwerp, waar je bij een webapplicatie vaak interactie hebt om te zorgen dat bepaalde data op orde blijft.

Wat zijn de voordelen van een webapplicatie?

Een webapplicatie kan voor vele doeleinden worden gemaakt. Hieronder beschrijven wij een aantal voorbeelden waarom wij een webapplicatie maken voor onze klanten:

  • Het versimpeld werkprocessen
    Langdurige werkprocessen kunnen vaak geautomatiseerd worden. Neem als voorbeeld het bepalen van een werkagenda. Wij kunnen een dashboard maken waarbij alle data inzichtelijk wordt en de computer een suggestie geeft hoe de planning de komende week eruit zou komen te zien.

  • Het bespaard tijd
    Met een webapplicatie bespaar je tijd. Als we terug kijken naar het eerdere voorbeeld, dan zouden wij veel tijd besparen op het bepalen van een juiste werkagenda.

  • Het bespaard kosten
    Met het besparen van tijd bespaar je altijd op kosten, maar het kan ook op andere manieren besparend zijn. Heb je nu bijvoorbeeld veel taken over meerdere software verspreid? Breng het terug naar een eigen webapplicatie en maak de overige software overbodig!