Wat is een e-commerce website?

E-commerce staat voor digitaal handelsactiviteiten, zoals het verkopen van producten via een webshop of website. Maar het verkopen van digitale goederen zoals PDF's en het aanbieden van jouw eigen diensten vallen ook onder e-commerce activiteiten.

Merendeel van alle e-commerce websites en webshops zijn gericht op conversie zodat er van een bezoeker een betalende klant gemaakt wordt. Maar wat is e-commerce nu precies?

Hoe is e-commerce ontstaan

Om beter te begrijpen wat is e-commerce is willen wij beginnen met hoe het is ontstaan. Al in 1979 werd e-commerce bedacht door Michael Aldrich, maar pas in 1981 werd e-commerce voor het eerst online toegepast door een reisbureau. Hier konden gebruikers online hun reizen boeken en zelfs betalen!

Pas vele jaren later werd het gewoon om een internetaansluiting in huis te hebben, waardoor e-commerce ook steeds groter werd. In Nederland kenden wij allemaal Wehkamp wel en internationaal gezien begon het nu populaire Amazon met het verkopen van digitale boeken (ebooks).

Wij zien ieder jaar dat de groei van e-commerce enkel toeneemt en steeds meer bedrijven zich gaan richten op hun online aanwezigheid. Zo is het tegenwoordig eenvoudig om snel online af te rekenen en doen wij ook online reserveringen voor een avondje gezellig uiteten.

Business to Business e-commerce (B2B)

Naast dat e-commerce voor particulieren klanten heel interessant is, neemt e-commerce voor zakelijke doeleinden ook steeds meer toe. Bedenk bijvoorbeeld aan diverse groothandels die hun assortiment online aanbieden voor hun klanten.

Hier wordt de verkoopstrategie meestal aangepast, door bijvoorbeeld staffelkortingen aan te bieden. Maar denk ook eens aan de Dropshipping ondernemer, waarbij de verkoop ontstaat door een andere ondernemer en de levering uithanden wordt genomen door de leverancier. Hier merkt een particuliere klant overigens vrij weinig van, behalve dat de levertijd soms oploopt tot enkele weken.