Wat is een SKU?

Als beginnend webshop eigenaar kom je een hoop nieuwe afkortingen en termen tegen, waarvan je nog nooit gehoord had. Een van die termen is SKU, wat staat voor Stock Keeping Unit. Wij noemen ditzelf een productcode, die jij bijhoud voor in je magazijn.

Wat is een productcode?

Een productcode is een uniek nummer dat refereert naar 1 specifiek product. Niemand heeft ooit een standaard manier bepaald hoe je zo'n SKU moet opbouwen, waardoor je zelf een opbouw mag kiezen wat voor jou het beste werkt.

Voorkom verwarring

Als je al je producten inkoopt en ze hebben al een eenduidige productnummer, zoals het EAN (Europese Artikelnummering), dan is dit vaak de beste oplossing om te gebruiken als productcode. Dit scheelt je een hoop denkwerk op de lange termijn! 

Mocht het zo zijn dat je eigen producten maakt en niet beschikt over een EAN of dit bijvoorbeeld niet als SKU wilt gebruiken, dan hebben wij voor jou de volgende tips.

Kies een lengte

Productcodes hebben een aantal karakters nodig, bijvoorbeeld 8. Hiermee heb je een vaste lengte voor als je producten. Wij willen streng aanraden om rekening te houden met de hoeveelheid producten die je wilt aanbieden. Als dit er veel zijn, kies dan liever voor een productcode van 12 karakters lang.

Maak het logisch voor jezelf

Je bent als webshop eigenaar zeer waarschijnlijk een van de weinige die exact weet welke producten er allemaal in de webshop staan. Maak het dan voor jezelf ook een stuk logischer, om aan de hand van de productcode te kunnen zien om wat voor type product het gaat.

Kies bijvoorbeeld voor onderstaand sjabloon 243113ZW (op basis van 8 karakters):

  • De eerste twee cijfers staan voor je productgroep. 24 kan bijvoorbeeld staan voor hardloopschoenen.

  • De vier cijfers erna staan voor het product binnen deze groep. 3113 kan bijvoorbeeld staan voor Nike Revolution Dames

  • De laatste 2 karakters staan voor de kleur van het product. ZW staat in dit geval voor zwart

Je bent natuurlijk helemaal vrij om te bepalen hoe je deze reeks wilt inzetten of juist een eigen reeks wilt creëren. Bij CodeBros denken wij graag in dit proces voor jou mee. Daarvoor kun je geheel vrijblijvend contact met ons opnemen.