Hoe AI zorgt voor efficiëntie en innovatie voor softwareontwikkelaars

TL;DR ChatGPT maakt het leven van een softwareontwikkelaar eenvoudiger, doordat het helpt bij het vinden van oplossingen voor software gerelateerde problemen. Normaliter kon het vinden van de juiste oplossing via Google behoorlijk wat tijd in beslag nemen, maar in mijn ervaring krijg ik zelfs op de meest complexe vragen binnen 5 minuten een juist antwoord.

Iedereen is ermee bekend dat IT zichzelf razendsnel blijft evolueren. Sinds dit jaar staat de rol van Artificial Intelligence (AI) centraal binnen veel organisaties voor nieuwe innovaties op het gebied van softwareontwikkeling en efficiëntie.

Met deze blog wil ik jou een beetje inzicht geven hoe ik mijn favoriete AI als softwareontwikkelaar de afgelopen 2 maanden in mijn dagelijkse werk heb toegepast en wat voor resultaten dat voor mij heeft opgeleverd.

Hoe het begon

Net als vele andere was ik behoorlijk nieuwsgierig geworden wat AI voor mij kan betekenen als softwareontwikkelaar, naar aanleiding van allerlei berichten over ChatGPT. Het duurde dan ook even voor mij om overtuigd te raken om het toch eens uit te proberen.

Hoewel het dus een tijd heeft geduurd voor ik meer begreep hoe ChatGPT werkt (met dank aan YouTube video's en blogs), raakte ik steeds dieper onder de indruk toen eenmaal ChatGPT-3 uitkwam.

Op een later moment ben ik samen met een vaste klant gaan kijken wat ChatGPT precies aankan en wat voor gave dingen wij ermee kunnen maken. We kwamen erachter dat we behoorlijk goede teksten konden laten maken en kwamen tot de ontdekking dat er inmiddels een API beschikbaar was. Zodoende konden we het integreren in de maatwerk software dat ik voor hun maak.

Sindsdien ben ik verkocht en probeer ik het steeds meer in mijn dagelijkse proces te verwerken, zodat ik sneller tot oplossingen kan komen en gave producten ermee kan maken voor mijn klanten.

De magie van een goede prompt

Al gauw kwam ik erachter dat de beste resultaten vanuit ChatGPT voortkwamen uit "prompts" die zeer specifiek waren om tot een goed eindresultaat te kunnen komen. De grootste tip die ik daarbij heb gekregen was dat je de prompt eigenlijk heel erg visueel moet uitleggen aan ChatGPT.

Bijvoorbeeld:

Maak een afbeelding van een strand. Op het strand zijn allerlei badeendjes in verschillende kleuren verspreid. Plaats een aantal palmbomen en strandbedden. Het water is helderblauw en er schijnt een regenboog in de verte.

Efficiënter met software worden

Nu is een afbeelding genereren zoals hierboven hartstikke leuk en goed toepasbaar in mijn werk, maar het "echte" werk is natuurlijk het programmeren van software. Voorheen gebruikte ik - net als vele andere softwareontwikkelaars - vooral Google om te zoeken naar een oplossing voor een (soortgelijke) probleem waar ik tegen aanliep.

Dit proces nam vaak behoorlijk wat tijd in beslag, want ieder probleem is op zichzelf uniek en zo geldt dat ook voor de bijpassende oplossing. Het was mij dan ook niet vreemd dat ik soms ruim een uur zat te zoeken op Google om de juiste oplossing te vinden.

Uiteraard zit ik niet de hele dag te "Googelen" en is dit slechts een klein onderdeel in mijn dagelijkse werkzaamheden, maar in sommige gevallen dus wel één die veel tijd in beslag kan nemen. Toch zou het fijn zijn als softwareontwikkelaar dat je een bron hebt, waarbij je alle vragen kan stellen en je altijd een passend antwoord bij krijgt.

Met ChatGPT heb ik zo'n bron gevonden, waarbij het zeker niet altijd bij het juiste eind heeft. Maar het komt altijd wel enorm dichtbij in de buurt van de beste oplossing en het is zeker toepasbaar in de software die ik maak. Sinds ik al mijn programmeer gerelateerde vragen stel aan ChatGPT merk ik op dat ik aanzienlijk sneller tot een werkende oplossing kom.

De volgende stap

Inmiddels heb ik al gave projecten mogen realiseren die ondersteund worden door AI modellen, waaronder de Direct Mail Copywriter AI van Mailweb.nl. Hiermee kan je zelf een Postkaart mailing binnen enkele minuten realiseren, waarbij Mailweb de verdere mailing voor jou verzorgt.

Daarnaast ben ik bezig met het onderzoeken van AI toepassingen binnen de eigen gemaakte software oplossingen, zoals het Order Management Systeem. En ben ik stiekem op de achtergrond met iets heel tofs bezig voor een eigen project.

Heb jij zelf wellicht een tof idee dat je wilt realiseren met AI? Laat het mij vooral weten, want ik ben reuze benieuwd waar wij naartoe gaan!